Receptai šventiniam stalui
Ne visi šventiniu laikotarpiu turi laiko ar mėgsta ilgai užtrukti virtuvėje gamindami. Kitiems sunku sugalvoti, ką naujo, neragauto galėtų paruošti. Virtuvės šefė Inga Zinič, baigusi Riacci akademiją Florencijoje ir toliau tęsianti karjerą Lietuvoje kaip ypatingų klientų asmeninė šefė, sutiko pasidalinti pora lengvai ir greitai paruošiamų receptų šventiniam stalui.
“Insalata Russa” salotos
INGREDIENTAI:
- 300 g baltojo ridiko
- 300 g žaliųjų žirnelių
- 200 g morkų
- 200 g marinuoto aliejuje tuno išpjovos
- 200 g naminio majonezo (receptas apačioje)
- 1 didelės cukinijos (papuošimui)
- įvairių žolelių (papuošimui)
- kvapnių raudonų pipirų (papuošimui)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Nulupti ridiką ir supjaustyti kubeliais, suberti į kepimo indą ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti šiek tiek druskos ir pakepti 20 min. 180oC temperatūroje.
Išvirti morkas, supjaustyti kubeliais.
Paimti didesnį indą ir sudėti atvėsusį ridiką, morkas, suberti žirnelius, pasmulkintą tuną, idėti majonezo, pabarstyti šiek tiek druskos ir juodų pipirų. Viską švelniai išmaišyti ir sudėti ant lėkštės naudojant tar-tar formą.
Papuošimui: žalią cukiniją paskusti per „spagheti tipo“ skustuką, lengvai susukti ir uždėti ant salotų. Ant lėkštės išspausti mažus lašiukius naminio majonezo, pagražinti įvairiomis žolelėmis ir kvapniaisias pipirais.
Naminis majonezas
INGREDIENTAI:
- 200 ml švelnaus skonio aliejaus (tinka vynuogių kauliukų)
- 4 vnt. putpelių kiaušiniai
- 1 a.š. obuolių acto 4%
- 1 a.š dižono garstyčių
- 0,5 a.š. druskos
- 1 a.š. cukraus
- 2 vnt. krapų šakelių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Viską sudėti į smulkintuvo indą ir sutrinti iki tirštos masės (trukmė apie 30-40 sek).
Kepta lašiša su medaus padažu ir jūros dumbliais
INGREDIENTAI:
- 800 g laukinės lašišos
- 240 g jūros dumblių
- 1 vnt. „Shalote“svogūno
- 1 vnt. česnako
- 1 vnt. žaliosios citrinos
- krapų
- petražolių
- maltų pistacijos riešutų (papuošimui)
- granatų sėklų (papuošimui)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Supjaustyti lašišą ir įdėti į kepimo indą, šalia sudėti nuluptą ir padalintą pusiau česnaką ir svogūną, krapus ir petražoles, pašlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti šiek tiek druska ir pakepti 25-30 min. prie 180oC temperatūroje. Kas 10 min. patepti lašišą padažu.
Iškeptą lašišą padėti lėkštėje ant jūros dumblių, pašlakstyti padažu, pabarstyti pistacijų. Papuošimui ir garnyrui galime panaudoti pakeptus svogūnus ir česnakus. Papuošti žolelėmis ir granatų sėklomis.
Padažas
INGREDIENTAI:
- 1 v.š. medaus
- 1 vnt. apelisino
- 0,5 vnt. citrinos
- 1 v.š. sojos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Į nedidelį puodą išspausti apelisiną su citrina, ant silpnos ugnies pakaitinti ir ištirpdyti medų, ipilti sojos, pavirti apie 5 minutes ir ataušinti.
SKANAUS!