Nemokamas pristatymas nuo 99 €

Lojalumo programa

Maisto papildų ABC: patarimai ir įspėjimai

2024 07 31


Aktyvi kasdienybė, kurioje netrūksta įvairių iššūkių, fizinės veiklos, stresą keliančių aplinkybių, o kartais ir nerimo, sunkiai įsivaizduojama be maisto papildų kaip papildomos pagalbos darniai organizmo veiklai palaikyti. Dėl sparčiai augančių mokslinių tyrimų apimčių ir aktyviai kuriamų inovacijų, papildų įvairovė kaip niekada didelė. Atrinkome svarbią informaciją, ką vertėtų žinoti apie maisto papildus, siekiant maksimalios naudos organizmui ir pagalbos imunitetui.

Maisto papildais mes praturtiname savo mitybą, kad organizmas gautų reikalingų vitaminų, mineralų, mikroelementų, skaidulų, riebiųjų rūgščių ir galėtų funkcionuoti tinkamai, o mes galėtume džiaugtis gera sveikata.

Pastaruoju metu maisto papildų įvairovė ypatingai didelė ir vartotojas turi geriausias galimybes pasirinkti priimtinos formos maisto papildus: tabletes, kapsules, lašiukus, purškalus, miltelius ar gėrimus. Stulbina ne tik formų įvairovė, bet ir sudėties pasirinkimai – galima rinktis koncentruotą, tik vieną medžiagą turintį papildą arba kompleksą iš skirtingų medžiagų.
Pagrindiniai papildų ingredientai:

  • Vitaminai ir provitaminai: vitaminas C, vitaminas D, vitaminas B12 ir beta karotinas.
  • Mineralai ir mikroelementai: magnis, geležis, cinkas ir selenas.
  • Riebalų rūgštys: omega 3 riebalų rūgštys (DHA ir EPA) bei omega 6 riebalų rūgštis (gama linolo rūgštis).
  • Amino rūgštys: L-glutaminas, lizinas ir 5-HTP.
  • Į vitaminus panašios medžiagos: kofermentas Q10, L-karnitinas.
  • Specialios medžiagos, randamos organizme: melatoninas, hialurono rūgštis ir kolagenas.
  • Žarnyno bakterijos (probiotikai), pvz., specialios lakto ir bifidobakterijos.
  • Angliavandeniai ir skaidulos, tokios kaip oligofruktozė.
  • Fermentai: specialūs virškinimo fermentai arba histaminą skaidantis DAO.
  • Specialūs augalai ir ekstraktai, tokie kaip astaksantinas, ašvaganda, kurkuminas, chlorelės dumbliai.

Sudedamosios dalys gali būti augalinės, pvz., žalioji arbata; gautos iš gyvūninės kilmės šaltinių, tokių kaip žuvų taukai, arba pagamintos sintetiniu būdu, kaip ir daugelis vitaminų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į papildų sandarą, ar nėra naudojami rišikliai, užpildai ir kitos nebūtinos medžiagos. Naudingiau vartoti tuos papildus, kurių sudėtinės dalys turi aiškią naudą organizmui. Žinoma, išgrynintos sudėties papildus pagaminti kainuoja brangiau, todėl rinkoje nemažai papildų su pridėtiniais užpildais neturinčiais jokios vertės sveikatai. Būkite atidūs!

Kaip žinia, daugybė medžiagų yra skirtinguose cheminiuose junginiuose, o tai lemia ne vienodą vitaminų ar mikroelementų pasisavinimą. Svarbu, kad gamintojas naudotų didelio biologinio prieinamumo junginius, kuriuos organizmas galėtų efektyviau įsisavinti.

Tinkamas metas vartoti

Tam tikriems vitaminams ir mikroelementams svarbus vartojimo laikas, todėl rekomenduojame vadovautis instrukcijoje parašyti informacija arba gydytojo ar vaistininko nurodymais. Pateikiame keletą pavyzdžių:

  • Geležį pageidautina vartoti nevalgius arba praėjus 1–2 valandoms po valgio.
  • Cinko preparatus dėl geresnio toleravimo ir įsisavinimo rekomenduojama vartoti vakare.
  • Augalų ekstraktus - prieš pat valgį arba valgio metu.
  • Omega 3 riebalų rūgštis ir riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K vartokite su maistu, kuriame yra riebalų.

Jei turite problemų su rijimu, daugelį maisto papildų kapsulių pavidale galima išardyti ir suvartoti jų turinį, išskyrus fermentų papildus, kurie aktyvuojami veikiant skrandžio rūgštims. Vartojant geležies papildus miltelių forma, jie gali paveikti dantų spalvą.

Papildų (ne)suderinamumas

Verta žinoti, kad vitaminai ir mineralai sąveikauja tarpusavyje ir gali paskatinti arba prislopinti vieni kitų įsisavinimą:

  • Magnis yra labai svarbus vitamino D metabolizmui, todėl trūkstant organizme magnio gali susidaryti ir vitamino D stoka.
  • Vitaminas E apsaugo vitaminą A nuo oksidacijos žarnyne ir audiniuose, todėl vitamino E trūkumas gali paveikti vitamino A įsisavinimą.
  • Geležies įsisavinimą gali pagerinti vitaminas C.
  • Geležis ir cinkas dažnai trukdo vienas kito įsisavinimą.
  • Vitaminas A ir vitaminas K taip pat slopina vienas kito įsisavinimą.

Maisto papilduose, kitaip tariant multivitaminuose ir kompleksuose, kur apjungiami keli ar keliolika vitaminų ir mineralų, medžiagų kiekis yra santykinai nedidelis, todėl dėl galimo silpnesnio įsisavinimo neverta nerimauti. Kai vartojame pavienius koncentruotos sudėties papildus, tuomet reiktų atsižvelgti į galimą sąveiką su kitais vartojamais papildais ir daryti ilgesnes pertraukas tarp skirtingų papildų vartojimo.

Papildų vartojimo trukmė labai individuali, nes tai priklauso nuo daugybės veiksnių: kraujo tyrimo rezultatų, sveikatos būklės, medžiagų apykaitos. Verta įsidėmėti, kad tik reguliarus papildų vartojimas paskirtą laiką duoda rezultatų, nes organizmui reikia laiko atstatyti medžiagų trūkumą. Žinoma, nepamirškite, kad labai svarbi ir subalansuota mityba bei poilsio režimas!

 

Molecule

MOLECULE puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Privatumo Politika.