Gliutationas – tylusis organizmo gerovės herojus

2024 07 10

Po trumpo Agnetos pasidalinimo apie gliutationą savo Instagram paskyroje, sulaukėme nemažai susidomėjimo ir klausimų. Tai paskatino mus išsamiau pristatyti šį rečiau girdimą, bet labai svarbų baltymą. Jis kaip tikras herojus tyliai rūpinasi mūsų organizmo gerove.

Kas yra glutationas?
L-glutationas (trumpai glutationas) yra natūrali medžiaga, randama beveik visose žmogaus ląstelėse. Ji sudaryta iš trijų aminorūgščių: glutamino, cisteino ir glicino. Dėl savo trilypės cheminės sudėties glutationą dar galima vadinti tripeptidu. Daugiau nei 90% audiniuose randamo glutationo yra redukuotos formos, o apie 10% – oksiduotos formos, kuri išduoda, kad organizmas patiria stresą.

Kur gaminamas glutationas?
Visos kūno ląstelės turi gebėjimą gaminti glutationą, tačiau jis dažniausiai gaminamas kepenyse, kur atlieka centrinį vaidmenį. Didžiausios glutationo koncentracijos randamos kepenyse, kraujyje ir imuninėse ląstelėse.

Kodėl L-glutationas toks svarbus?

  • Antioksidacinė apsauga. Glutationas yra galingas antioksidantas kovojantis su agresyviais deguonies ir vandenilio radikalais, kurie gali sukelti ląstelių ir audinių pažeidimus. Be to, glutationas yra svarbus ir kitiems antioksidantams, nes jis palaiko tokių antioksidantų kaip vitaminas C ir vitaminas E regeneraciją.
  • Detoksikacija. Glutationas yra pagrindinis kūno detoksikacijos elementas. Jis dalyvauja kenksmingų organizmui medžiagų šalinime: prisijungdamas prie šių medžiagų jis padeda inkstams lengviau jas pašalinti. Taip pat gliutationas svariai prisideda prie ksenobiotikų (svetimų organizmui, dažniausiai cheminių medžiagų, tokių kaip vaistai, pesticidai, konservantai), sunkiųjų metalų ir kenksmingų pelėsių toksinų detoksikacijos. Tyrimai parodė, kad glutationas gali sumažinti kepenų pažeidimus, sukeltus alkoholio vartojimo. Glutationas padeda neutralizuoti alkoholio metabolizmo metu susidarančius toksinus ir apsaugo kepenų ląsteles nuo žalingo alkoholio poveikio.
  • Imuniteto stiprinimas. Imunologiniu požiūriu glutationas apsaugo imunines ląsteles nuo oksidacinių atakų, o kai reikia, padidina įvairių imuninių ląstelių (pvz., natūralių žudikių ląstelių, pagalbinių T ląstelių) aktyvumą ir taip stiprina imuninę sistemą. Jis padeda palaikyti sveiką kepenų imuninį atsaką.
  • Ląstelių dalijimasis. Glutationas prisideda prie ląstelių dalijimosi. Taigi, ši natūrali medžiaga užtikrina sveiką ląstelių augimą, reguliuodama DNR formavimąsi ir atkūrimą bei apsaugodama baltymų struktūrą. Glutationas skatina kepenų ląstelių regeneraciją ir atsigavimą po pažeidimų. Jis padeda kepenims atsinaujinti ir palaikyti jų funkcionavimą, ypač po cheminių ar fizinių pažeidimų.

Kur randamas glutationas?
L-glutationas randamas ne tik mūsų kūnuose, bet ir įvairiuose maisto produktuose. Sėklos ir daigai, šparagai, mielės, kepenys ir mėsa laikomi ypač gausiais glutationo šaltiniais. Taip pat aukštos kokybės šaltiniai yra kopūstinės daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, žiediniai kopūstai ir Briuselio kopūstai. Patariama šias daržoves valgyti kuo mažiau apdorotas ir kuo šviežesnes, nes dėl ilgo laikymo, apdorojimo ir kaitinimo glutationo kiekis jose dažniausiai labai sumažėja. Dėl šios priežasties perdirbtuose maisto produktuose paprastai yra tik nedideli šios gyvybiškai svarbios medžiagos kiekiai.

Kas mažina glutationo kiekį organizme?
Gliutationo lygis gali sumažėti fizinio streso ar ligų metu. Tokie gyvenimo įpročiai kaip per didelis alkoholio ir tabako gaminių vartojimas, vaistų vartojimas, bei aplinkos veiksniai: didelis saulės poveikis, tarša, ozono poveikis; ligos: 2 tipo cukrinis diabetas, uždegimai, infekcijos, kepenų ligos, gali sumažinti gliutationo kiekį.

Kada reikia vartoti glutationą?
Organizmas pradeda mažiau gaminti gliutationo nuo 40 metų amžiaus, o sulaukus 60 metų amžiaus jo gamyba dar sparčiau mažėja. Reikia nepamiršti ir minėtų veiksnių, turinčių įtakos gliutationo gamybai: stresas, uždegimai, infekcijos, stimuliantai ir aplinkos toksinai lemia gliutationo atsargų mažėjimą, kai organizmas jo išeikvoja greičiau nei pagamina. Tyrimai parodė, kad glutationo papildai iš tikrųjų gali padidinti glutationo kiekį organizme. Mitybos ekspertai rekomenduoja vartoti glutationą su dideliu kiekiu skysčių tarp valgymų.

 

Molecule

MOLECULE puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniai slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Privatumo Politika.