Ciberžolė
Vis dažniau tiek mūsų virtuvėse, tiek maisto papildų lentynose atsiranda ciberžolė.
Bet ar žinote, kodėl šis aromatingas prieskonis toks populiarus Azijos šalyse, kodėl ciberžolė vadinama supermaistu ir kodėl ją patariama vartoti, kaip maisto papildą, norint pagerinti savo sveikatą ir kovojant su daugeliu fizinių ar net psichinių susirgimų.
Produktai
Quercetin Nettle Complex (Kvercetino ir dilgėlių kompleksas)
- Kategorija: Imuniteto stiprinimui
27,00€
Dandelion, Artichoke and Cystine Complex (Kiaulpienės, Artišoko ir Cisteino kompleksas)
- Kategorija: Maisto papildai
24,00€
Fresh Freeze Dried Turmeric 350 mg (Ciberžolė 350 mg)
- Kategorija: Imuniteto stiprinimui
26,00€
Living Multivitamin Women (Multivitaminų kompleksas moterims)
- Kategorija: Papildai moterims
26,00€ - 45,00€
Dong Quai and Soya Sprout Complex (Dong Quai kompleksas moterims)
- Kategorija: Papildai moterims
19,00€ - 32,00€
Dažniausiai užduodami klausimai
Ciberžolė – kas tai?
Dažinė ciberžolė – Azijos šalyse auganti imbierinių šeimos augalų genties atstovė. Iki mūsų dažniausiai atkeliauja ciberžolės milteliai, kurie išgaunami termiškai apdorojus, išdžiovinus ir sumalus ciberžolės šaknį. Ciberžolės milteliai išsiskiria ryškia, šiltai geltona spalva, kurią suteikia pagrindinis ciberžolės komponentas kurkuminas. Dėl ryškiai geltonos spalvos ciberžolė kartais vadinama „indišku šafranu“.
Daugelyje Azijos šalių ciberžolė yra itin populiarus prieskonis, pasižymintis šildančiu, švelniai karčiu skoniu. Taip pat ciberžolė naudojama ajurvedinėje, tradicinėje Indijos ir Kinijos medicinoje, gaminant kosmetikos produktus. Jos geltonas pigmentas, simbolizuojantis saulės šviesą, puikiai nudažo maistą, audinius ir žmogaus odą, todėl iki šiol ciberžolė naudojama ir kaip kūno dažai įvairiose tradicinėse Indijos ceremonijose.
Didžiausia ciberžolės nauda gaunama iš kurkumino, kuris yra pagrindinė veiklioji ciberžolės medžiaga. Vieną šaknį sudaro maždaug 2–5 proc. kurkumino. Ir nors tai tik nedidelis kiekis, bet būtent kurkuminas pasižymi ypatingomis ir sveikatą gerinančiomis savybėmis.
Kurkuminas yra netirpus vandenyje ir žmogaus organizmas jį sunkiai įsisavina, todėl nuolat ieškoma būdų, kaip pagerinti jo absorbciją iš virškinamojo trakto.
Azijos šalyse dėl kurkumino ciberžolė dažnai naudojama kaip konservantas, prailginantis maisto ar kitų gaminių galiojimo laiką.
Be kurkumino ciberžolėje gausu ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagų: vitamino A, vitamino C ir vitamino D, kalcio, geležies, fosforo, jodo, magnio, lipidų, sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, kurkuminoidų, eterinių aliejų, maistinių skaidulų, natūralaus cukraus.
Kokią problemą sprendžia ciberžolė?
Ciberžolė pasižymi mūsų sveikatą gerinančių ir imunitetą stiprinančių savybių gausa. Ji padeda organizmui kovoti su virusais, didiną atsparumą įvairioms ligoms. Pagrindinė ciberžolės nauda žmogaus organizmui yra dėl jos priešuždegiminio, antimikrobinio ir antioksidacinio poveikio.
- Priešuždegiminis poveikis. Ciberžolė pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, todėl dažnai ji net vadinama natūraliu antibiotiku ir vaistu nuo skausmo. Atlikti tyrimai rodo, kad ciberžolė kovoja su lėtiniais uždegiminiais procesais, gali sumažinti sąnarių skausmus, padėti žmonės, sergantiems reumatoidiniu artritu.
- Antioksidacinis poveikis. Ciberžolė ir joje esantis kurkuminas neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo mūsų organizmą nuo aplinkos taršos: tabako dūmų, cheminių medžiagų, ir saulės spindulių. Taip išvengiama audinių ir organų pažeidimų, uždegiminių reakcijų, lėtėja senėjimo procesas.
- Gerina virškinimą. Ciberžolė teigiamai veikia virškinimą, skatina tulžies gamybą ir žarnyno mikrofloros aktyvumą, padeda sumažinti pilvo pūtimą, atsiradusį dėl susikaupusių dujų. Dėl šių priežasčių ciberžolė padeda ne tik geriau jaustis, bet ir sulieknėti.
- Gerina odos būklę. Nors nėra atlikta daug tyrimų, bet jau dabar manoma, kad ciberžolė yra veiksminga priemonė, esant spuogams, egzemai, dermatitui, psioriazei ar odos senėjimo požymiams. Azijos šalyse ciberžolė dažnai naudojama naminių kosmetikos priemonių gamybai, pavyzdžiui, odą skaistinančioms veido kaukėms.
- Padeda kovoti su nerimo sutrikimu ir depresija. Dėl kurkumino gebėjimo padidinti BDNF (smegenų kilmės neurotrofinis faktorius), manoma, kad ciberžolė gali palengvinti depresijos simptomus. Taip pat ji padeda susikaupti ir išlaikyti minčių aiškumą.
- Mažina vėžio riziką. Atliekama vis daugiau tyrimų, kurių metu nustatoma, kad ciberžolės aktyvioji medžiaga kurkuminas yra puiki priemonė vėžio prevencijai.
Taip pat ciberžolė itin veiksminga, kai norime:
- Sumažinti cholesterolį;
- Pagerinti atmintį ir net sulėtinti Alzhaimerio ligos progresavimą;
- Sulėtinti organizmo senėjimo procesus;
- Palaikyti normalias kepenų ir kvėpavimo takų funkcijas;
- Sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką;
- Reguliuoti cukraus lygį kraujyje ir išvengti diabeto ar jį suvaldyti.
Kaip vartoti ciberžolę?
Ciberžolė – labai universalus prieskonis, tinkantis beveik bet kur. Galbūt jau ir dabar ją naudojate, jei ryžius gardinate kario milteliais, kurių sudėtyje yra ir ciberžolės. Rekomenduojama ciberžolės nepamiršti, gaminant troškinius, marinatus, mėsos ar žuvies patiekalus, sriubas. Pabandykite ciberžolės miltelius naudoti ir ryškiai geltona spalva nudažyti omletą arba varškės apkepą, pasigaminkite ciberžolės latte, arbatą su ciberžole ir medumi. Nedidelis ciberžolės kiekis maistui suteiks ne tik apetitą keliančią spalvą, bet ir puikų skonį.
Jeigu nėra kontraindikacijų, rekomenduojama vartoti po 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės kasdien.
Negaminantys, bet norintys į savo mitybą įtraukti ciberžolę, visada gali rinktis jau pagamintus ir parduotuvėse esančius sveikus užkandžius, batonėlius ar kitus panašius produktus, kurių sudėtyje yra ciberžolės.
Yra pastebėta, kad ciberžolę ir joje esantį kurkuminą organizmas geriau pasisavina, kai ji vartojama su pipirais, kuriuose randamas bioaktyvus junginys piperinas. Taip pat patartina ciberžolę vartoti šiek tiek pašildžius ir su sveikaisiais riebalais: alyvuogių ar kokosų aliejumi, riešutų sviestu ir pan.
Kas negali vartoti ciberžolės?
Ciberžolė skystina kraują, todėl jos nerekomenduojama vartoti žmonėms, turintiems kraujo krešėjimo problemų, vartojantiems tam skirtus vaistus ar prieš operacijas. Nepatariama ciberžolės vartoti ir tiems, kurie serga tulžies pūslės ligomis, ypač tulžies pūslės akmenlige. Didelis kiekis ciberžolės gali sudirginti žarnyną, ypač, jei vartojame kartu su pipirais. Nėščioms ir žindančioms moterims dėl ciberžolės vartojimo būtina pasitarti su gydytoju.
Kokius ciberžolės maisto papildus rinktis?
Kadangi ciberžolė yra sunkiai organizmo pasisavinama, o, žinoma, norime maksimalaus rezultato, rekomenduojama ją įtraukti ne tik į mitybą, bet ir vartoti ciberžolės maisto papildus. Renkantis maisto papildus būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį ir kiek juose yra naudingiausios ciberžolės medžiagos – kurkumino. Taip pat visada galite rinktis papildus, kuriuose nėra nereikalingų ar alergizuojančių priedų: glitimo, cukraus, laktozės, mielių, gyvulinės kilmės produktų.
Atkreipkite dėmesį ir į gamybos technologiją. Tinkamos technologijos padeda išlaikyti kurkuminoidų stabilumą ir didina jų absorbciją. Taip pat kai kuriuose papilduose ciberžolė yra liofilizuota (džiovinta dideliu šalčiu), o tai leidžia išsaugoti augalų gerąsias savybes.
Visada ciberžolės maisto papildus reikia vartoti taip, kaip yra nurodyta gamintojo.
Kur pirkti ciberžolės maisto papildus?
Išbandykite kokybiškus ir didžiulę naudą organizmui suteikiančius ciberžolės maisto papildus, užkandžius ir kosmetikos gaminius. Molecule.lt siūlome tik pasaulyje pripažintų gamintojų produktus iš aukščiausios kokybės ingredientų. Nesate tikri, kaip išsirinkti tinkamiausią produktą būtent Jums? Susisiekite ir mes Jums mielai padėsime: info@molecule.lt.
Konsultacija
Metas nusirengti nuovargį ir pasipuošti gera savijauta!